Serviciile Asistate de Animale
Conform Cartei Albe IAHAIO, Serviciile Asistate de Animale sunt definite astfel:
„Un Serviciu Asistat de Animale este un serviciu structurat, cu scop precis, care include sau încorporează în mod intenționat animale în sănătate, educație sau asistență umană (de exemplu, asistența socială) cu scopul obținerii de beneficii terapeutice pentru oameni. Este realizată de indivizi care au cunoștințe despre oamenii și animalele implicate.
Intervențiile asistate de animale încorporează echipe om-animal în servicii de asistență umană formală precum Tratamentul Asistat de Animale (TAA), Educația Asistată de Animale (EAA) sau, în anumite condiții, Programe de Suport Asistate de Animale (PSAA). Astfel de intervenții ar trebui dezvoltate și implementate utilizând o abordare
interdisciplinară.”
Tratamentul Asistat de Animale
Tratamentul Asistat de Animale este o intervenție terapeutică cu scop specific, planificată și structurată, condusă și/sau aplicată de profesioniști în domeniile sănătății, educației sau asistenței umane. Evoluția intervenției este cuantificată și inclusă în documentația profesională. TAA este aplicat și/sau condus de către un specialist cu pregătire formală (cu drept de practică valabil, diplomă sau echivalent) cu expertiză în domeniul de practică. TAA are ca obiectiv îmbunătățirea funcționării fizice, cognitive, comportamentale și/sau socio-emoționale a unui beneficiar uman specific. Specialiștii care se ocupă cu terapia asistată de animale (ori handlerul care lucrează cu animalul sub supravegherea specialistului) trebuie să aibă cunoștințe adecvate despre comportamentul, nevoile, sănătatea, indicatorii de stres și de reglare a acestuia ale animalelor implicate.
Educația Asistată de Animale
Educația Asistată de Animale (EAA) este o intervenție cu scop specific, planificată și structurată, condusă și/sau aplicată de profesioniști în domeniul educației sau domenii conexe. EAA este condusă de un pedagog calificat (cu diplomă) în învățământ normal sau special. Un exemplu de EAA condusă de un cadru didactic în învățământul normal este o vizită educațională care
promovează deținerea responsabilă a animalelor de companie. Atunci când EAA este administrată de un cadru didactic într-un context de învățământ special, aceasta este considerată un demers terapeutic și o intervenție cu scop specific. Activitățile se centrează pe obiective academice, abilități prosociale și funcționare cognitivă. Progresul elevului este cuantificat și documentat. Un exemplu de EAA condusă de un cadru didactic în învățământul special este un program de citire asistată de câini. Cadrele didactice care desfășoară EAA, inclusiv cele din învățământul normal (ori handlerul care lucrează cu animalul sub supravegherea cadrului didactic) trebuie să aibă cunoștințe adecvate despre comportamentul, nevoile, indicatorii de stres și de reglare a acestuia ale animalelor implicate.
Programe de Suport Asistate de Animale
PSAA este o interacțiune sau vizită informală, planificată și cu scop, condusă de echipa om-animal în scop motivațional, educațional și recreațional. Echipele om-animal trebuie să fi beneficiat cel puțin de o formare introductivă, pregătire și evaluare pentru a participa în vizite informale. De asemenea, echipele om-animal care oferă PSAA pot lucra, în mod formal, cu un specialist din domeniul sănătății, educației și/sau cu un furnizor de servicii sociale spre atingerea unor obiective specifice și documentabile. În acest caz, aceștia participă la ședințe de TAA sau EAA care sunt conduse de către specialiști in domeniile respective. Exemple de PSAA includ intervențiile asistate de animale ca răspuns la criză ce se concentrează pe oferirea de alinare și sprijin supraviețuitorilor situațiilor de criză, traumelor și dezastrelor și pe vizitele efectuate de animalele de companie pentru activități de recreere de tipul „întâlnește și salută” cu rezidenții căminelor pentru vârstnici. Persoana care se ocupă cu PSAA trebuie să aibă cunoștințe adecvate despre comportamentul, nevoile, sănătatea, indicatorii de stres și de reglare a acestuia ale animalelor implicate.
Pentru mai multe informații despre aceste subiecte, vă recomand să vizitați site-urile asociațiilor IAHAIO și ICofA.